Entalpijski izmenjevalnik

Entalpijski izmenjevalec (Rekuperator)

Pozimi zaradi ogrevanja prostorov zmanjšujemo relativno vlažnost, ki postane neugodna pod 35%. Nizka vlažnost povzroča neugodno sušenje sluznice in kože ter zmanjšuje odpornost telesa na viruse in bakterije.

Pri ročnem prezračevanju z odpiranjem oken pozimi dovedemo v prostor hladen zrak, ki ga nato ogrejemo in tako posušimo. Posledica tega je suh zrak v prostorih in sušenje dihalnih poti, sluznice in neugodno počutje. V takih razmerah smo bolj dovzetni za razne viruse, bakterije in prehlade.

Prezračevalna naprava Renovent z entalpijskim rekuperatorjem vrača vlago iz zavrženega odvodnega zraka v dovodni sveži zrak. Posebna struktura entalpijskega rekuperatorja iz polimerne membrane omogoča prehajanje vlage, ostale snovi in vonjave pa zadrži v odvodu. Rezultat je bolj primeren zrak v notranjosti prostora, saj nam povrne do 60 % vlage nazaj v prostor.

Entalpijski prenosnik toplote (rekuperator) je izredno primeren tudi za uporabo pri visokih temperaturah in visoki vlažnosti v zunanjem zraku. Ker se vlaga iz dovedenega zunanjega zraka prenese na suh zraka, ki se odvaja iz prostora na prosto, kar omogoča entalpijski izmenjevalnik, tako ostane visoka vlažnost zunaj. Pri uporabi klimatske naprave, bo prihranjena energija večja, ker se za hlajenje razvlaženega zraka porabi manj energije kot za hlajenje vlažneg zraka. Zmogljivost hlajenja se poveča zato, ker bo rosišče nižje pri nižji relativni vlažnosti.

entalpijski_izmenjevalec_rekuperator1

Tehnične specifikacije Entalpijski izmenjevalec
Temperaturna učinkovitost [%] 77 po standardu EN308 pri 225 m3/h
Entalpijska učinkovitost [%] 136 po standardu EN308 pri 225 m3/h
Total Page Visits: 522 - Today Page Visits: 3